Newsletter Tydzień w SEP

nr 300 / 7 - 13.06.2021

Newsletter Stowarzyszenia Elektryków Polskich

Sprawozdanie YES! Gdańsk 2021

7 maja 2021 roku o godzinie 12:00 na platformie wideokonferencyjnej Zoom odbyła się piąta już edycja wydarzenia Young Electric Summit. W tym roku, mimo sytuacji pandemicznej, zdecydowano się kontynuować tradycję, ale w nieco innej formie. Nowość polegała na całkowitym przeniesieniu wydarzenia do sieci. Zarówno konferencja jak i szkolenia przeprowadzono z wykorzystaniem platform odpowiednio Zoom oraz MS Teams.

Celem YES! Gdańsk jest wyjście naprzeciw potrzebom studentów oraz stworzenia im okazji do zaczerpnięcia wiedzy od ekspertów z wieloletnim doświadczeniem w branży energetycznej. Tegoroczna edycja skupiła się na konferencji, podczas której trzech prelegentów, wykładowców Wydziału Elektrotechniki i Automatyki Politechniki Gdańskiej wygłosiło prelekcje na tematy związane z szeroko pojętą energetyką.

Konferencję rozpoczął Dziekan Wydziału Elektrotechniki i Automatyki - dr hab. inż. Mirosław Wołoszyn, prof. PG serdecznie witając słuchaczy. Następnie krótkie przemówienie wygłosił także Prezes Stowarzyszenia Elektryków Polskich Oddział Gdańsk - Pan Stanisław Wojtas. Pierwszą prelekcję przedstawił dr hab. inż. Jacek Klucznik, prof. PG, który opowiedział o “Przyłączaniu morskich farm wiatrowych do sieci elektroenergetycznej”. Kolejny wykład zaprezentował dr hab. inż. Stanisław Czapp, prof. PG. Jego wystąpienie dotyczyło “Ochrony przed pożarem w instalacjach niskiego napięcia - stosowanie zabezpieczeń AFDD”. Ostatnią prelekcję poprowadził dr hab. inż Dariusz Karkosiński, prof. PG., dotyczyła “Zasobników energii w transporcie”.

Wystąpienia trwały po około 20 minut oraz były zakończone sesją pytań. Organizatorów pozytywnie zaskoczyła aktywność uczestników, przez którą wydarzenie nieco się przedłużyło. Po każdej prelekcji było bardzo dużo pytań, co świadczyło o sporym zaangażowaniu słuchaczy. Być może możliwość zadania pytania poprzez wiadomości na chacie, co jest nieco mniej stresujące niż zadawanie pytań na forum, podczas stacjonarnych konferencji, zmotywowała studentów. Jest to na pewno jeden z pozytywnych aspektów zmiany formy konferencji na online.

Harmonogram wydarzenia

W ramach promocji wydarzenia, w celu zachęcenie studentów do uczestnictwa w nim, zorganizowano quiz wiedzy. Po każdej prelekcji przygotowano po 7 pytań z wiedzy ogólnej z zakresu energetyki oraz dotyczących zaprezentowanych prelekcji. Wykorzystano platformę Kahoot. Na pierwszą dziesiątkę najszybszych i najlepszych uczestników czekały pakiety gadżetów. Trzy pierwsze miejsca otrzymały nagrody główne.

Kolejnym miłym zaskoczeniem, była duża frekwencja, w wydarzeniu w szczytowym momencie, wzięło udział ponad 130 osób. Przez większość czasu frekwencja utrzymywała się na poziomie 90 osób, co również jest dużym sukcesem komitetu, ponieważ z powodu zdalnej formy, nie przewidywano aż takiego zainteresowania. Wyniki oczywiście cieszą i pokazują potrzebę organizacji tego typu wydarzeń.

Dzięki Stowarzyszeniu Elektryków Polskich, którzy udostępnili nam licencję do platformy wideokonferencyjnej Zoom, możliwe było przeprowadzenie wydarzenia na wysokim poziomie.

W dniach 10-16 maja, po konferencji, zorganizowano także cykl szkoleń w ramach wydarzenia. Na uczestników czekały szkolenia zarówno z umiejętności miękkich jak i typowo techniczne. Pierwszym szkoleniem był “Wykład o nieracjonalności decyzji, który poprowadził Pan Tomasz Waleczko z instytutu Witelon. Odbył się 10 maja o godzinie 16:00 na platformie Microsoft Teams. Studenci mogli dowiedzieć się dlaczego decyzje które podejmują często są właśnie niezgodne z logiką.

Kolejne szkolenie to aż 4-godzinne spotkanie z mgr inż. Pawłem Jamką z firmy PLC Expert, który przedstawił teoretycznie oraz praktycznie “Zastosowanie sterowników PLC w energetyce na przykładzie komunikacji HART”. Szkolenie zostało przeprowadzone również na platformie Microsoft Teams w środę 12 maja o godzinie 16:00.

Na uczestników czwartkowych szkoleń czekały aż dwie propozycje firmy ASTAT. Pierwsze, “Dławica kablowa vs przepust kablowy w elektrotechnice i automatyce”, gdzie od 9:30 inż. Tomasz Kołakowski wprowadził ich w rodzaje, zasadę działania oraz typowe zastosowania omawianych zagadnień, szkolenie również umożliwiło zdobycie praktycznej wiedzy, dzięki doświadczeniu prowadzącego. Drugą propozycją było szkolenie o “Jakości energii elektrycznej” z dr inż. Andrzejem Książkiewiczem, od 11:30 na platformie Microsoft Teams. Dzięki różnorodności tematów szkoleń, każdy mógł wybrać coś, co go interesuje najbardziej i zapoznać się z wiedzą ekspertów, a także zdobyć nowe umiejętności jak chociażby przy programowaniu sterowników PLC. Cykl szkoleń był ostatnim etapem wydarzenia.

Podsumowując, wydarzenie odniosło duży sukces, mimo nowej formy, z którą przyszło się mierzyć organizatorom. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku sytuacja pandemiczna pozwoli na kontynuowanie tradycji już organizowania przez SK SEP PG konferencji YES! Gdańsk, ale tym razem w tradycyjnej, stacjonarnej formie.

opracowanie: Anna Perżyło

zdjęcia: Archiwum SK SEP Politechniki Gdańskiej

Zapisz się za darmo i bądź na bieżąco z najnowszymi informacjami

z subskrybcji możesz zrezygnować w dowolnej chwili